Parkinsonin taudin oireet

Vapina, jäykkyys ja liikkeiden hidastuminen ovat Parkinsonin taudin keskeiset oireet.

Vapina

Lepovapina on yleisin Parkinsonin taudin oire ja sitä esiintyy noin 70 prosentilla potilaista. Vapina alkaa yleensä toisesta kädestä tai käsivarresta. Se ilmenee tyypillisimmin levossa ja vähenee tai jopa katoaa, kun raajaa käytetään.

Video

Susanin
vapinan huomasi ensimmäisenä hänen ystävänsä, joka kysyi,
johtuiko se hänen hermostuneisuudestaan. Susan kävi lääkärillä
ja akupunktiohoitajalla, mutta vasta vuoden kuluttua hänellä
diagnosoitiin Parkinsonin tauti.

 

OIRE KYSELYKAAVAKE

 

Lihasjäykkyys

Parkinsonin tautiin sairastuneella lihasjäykkyys haittaa monia päivittäisiä toimintoja, joita pidämme itsestään selvinä.

Käännöksen tekeminen kävellessä, tuolista ylösnousu tai vuoteessa kääntyminen voivat hankaloitua. Myös sorminäppäryyttä vaativien tehtävien suorittaminen, kuten kirjoittaminen, avainten käyttö, tai vaihtorahan valikointi kassalla voivat mutkistua.

Hidasliikkeisyys

Parkinsonin taudissa liikkeet asteittain hidastuvat ja vähentyvät ja liikeratojen laajuus kapenee. Näiden oireiden on katsottu hankaloittavan Parkinson-potilaan toimintakykyä kaikkein eniten. Potilas voi myös kävellessään jähmettyä joksikin aikaa paikoilleen, jolloin jalkoja on mahdotonta liikutella ja tuntuu ikään kuin olisi liimautunut lattiaan kiinni. Potilaan tilanne saattaa helpottua, kun hän kuvittelee mielessään tai näkee edessään estettä kuvaavan linjan, jonka ylittää, tai kuulee rytmin ja alkaa askeltaa sen tahdissa.

Hyödyllistä tietoa Parkinsonin taudin kanssa  sopeutumiseen