Wearing Off – Tilanvaihtelut

Koska levodopan teho on omaa luokkaansa, suurin osa Parkinson-potilaista käyttää sitä ennemmin tai myöhemmin. Pitkäaikaiskäytössä sen vaikutus kuitenkin alkaa hiipua ja sen myötä oireiden hallinta vähitellen heikkenee.
Kuva 3. Tilanvaihtelujen ilmaantuminen päivän mittaan

 

Kun levodopa-annoksen vaikutus ei enää pidä oireita pois seuraavaan lääkeannokseen asti puhutaan lääkevaikutuksen hiipumisesta (’wearing-off’ ’fading effect’ tai ’end-of-dose effect’) tai tilanvaihtelusta  eli fluktuaatiosta,.

Levodopa-hoidon alussa Parkinson-potilaan oireet ovat hyvin hallinnassa koko päivän ajan5. Tuota hoitoon tyytyväisyyden leimaamaa ajanjaksoa kuvaa sattuvasti siitä käytetty nimitys ”kuherruskuukausi”. Ajan mittaan levodopan vaikutus kuitenkin vähitellen hiipuu ja sen oireita parantava vaikutus oireita muuttuu epäsäännöllisemmäksi (Kuva 3). Tilanvaihteluiden alettua oireet alkavat palata ennen seuraavan annoksen ottamista, mistä on peräisin nimitys annosvälin loppupuolen tilanvaihtelu. (Kuva 3).

Video

Jill tuskin pystyi nousemaan sängystä aamuisin, mikä oli hänestä erittäin raskasta. Hänestä tuntui osittain siltä kuin hän olisi ollut patsas tai liimautunut tuoliin kiinni. Liikkuminen tuntui raskaalta, ikään kuin hän olisi kävellyt vedessä. Myös toimistotyön tekeminen oli Jillille aika ajoin mahdotonta. Muiden ihmisten ärsyyntyminen / hermostuminen, esimerkiksi kun häneltä kului paljon aikaa kaupan kassalla, teki kaiken hänelle vieläkin vaikeammaksi.

 

OIRE KYSELYKAAVAKE

 

Tilanvaihteluoireina annosvälin loppupuolella voi esiintyä vapinaa, jäykkyyttä, hitautta, lihaskramppeja, kömpelyyttä, mielialan vaihteluita, hidastunutta ajatuksen juoksua, ahdistuksen tunteita tai jopa kipua.

Hyödyllistä tietoa Parkinsonin taudin kanssa  sopeutumiseen