Lisää tilanvaihteluista

Kuinka yleistä tilanvaihtelu on?

Alkuvaiheessa levodopan teho on erinomainen vaikutuksen pysyessä tasaisena annoksesta toiseen. On kuitenkin melko tavallista, että teho alkaa hiljalleen hiipua 2-5 vuoden kuluttua hoidon aloittamisesta, joskus nopeamminkin7. Lähes puolelle Parkinson-potilaista tilanvaihtelut kehittyvät parin vuoden sisällä ja 15 vuoden kuluttua sitä todetaan jo noin 90 prosentilla8,9.

Onko tilanvaihtelu vakavaa?

Tilanvaihtelut ovat yleisiä levodopaa Parkinson-lääkkeenään käyttävillä. Onneksi niitä voidaan helpottaa  ja niiden alkamista siirtää monin keinoin. Vaikka tilanvaihtelut ilmaantuisivatkin, voivat useimmat elää täysipainoista ja aktiivista elämää vuosikausia.

Tilanvaihteluiden hoitomahdollisuudet

Tilanvaihteluoireita voidaan helpottaa monin tavoin. Usein tilanvaihtelun hoito on nykyisien hoidon optimointia siten, että levodopan vaikutuksen hiipuminen lykkääntyy. Sopiva hoitosuunnitelma laaditaan kunkin yksilöllisen oireiston mukaan. Sen vuoksi on tärkeää ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Video

Tilanvaihtelun aikana liikkuessaan Jillistä tuntui siltä, kuin hän olisi kahlannut vedessä. Hän keskusteli Parkinson-hoitajan kanssa lääkityksestä johtuvista ongelmistaan, ja muutamien kokeilujen jälkeen sopiva . Nyt Jillillä menee selkeästi paremmin ja hän on jälleen onnellinen.

 

OIRE KYSELYKAAVAKE

 

Video

 

Susan haki apua Parkinson-hoitajalta, koska oireet rasittivat häntä ja aiheuttivat yhä enemmän ongelmia sosiaalisissa tilanteissa. Hänen lääkitystään muutettiin, ja totuttautumisvaiheen jälkeen tilanvaihtelut loppuivat.

 

OIRE KYSELYKAAVAKE

Hyödyllistä tietoa Parkinsonin taudin kanssa  sopeutumiseen