Mitä tilanvaihtelu (wearing-off) tarkoittaa

ON-aika
ON-ajalla tarkoitetaan aikaa, jolloin levodopa-lääkitys vaikuttaa ja Parkinson-oireet ovat hyvin hallinnassa.

OFF-aika
OFF-ajalla tarkoitetaan aikaa jolloin levodopan tehon heikentyessä saattaa ilmaantua hitautta, jäykkyyttä tai vapinaa. Liikkumiskyky voi vähentyä tai jopa kadota lähes kokonaan.

Tilanvaihtelut (fluktuaatio, lääkevaikutuksen hiipuminen, wearing-off)
Tilanvaihtelun aikana tuntuu, että edellisen levodopa-annoksen antama hyöty ei kestä seuraavan annoksen tehon alkuun saakka. Tekisi mieli ottaa seuraava annos etuajassa.

Lääkevaikutuksen viivästyminen (delayed on)
Viivästynyt vaikutus tarkoittaa tilannetta, jolloin levodopa-annoksen ottamisen jälkeen teho ilmaantuu viiveellä. Tällaista saattaa esiintyä erityisesti depot-valmisteilla, jotka voivat liueta hitaasti mahalaukussa, jolloin levodopaa pääsee verenkierron kautta hitaammin korvaamaan dopamiinin puutosta aivoissa.

On-Off -ilmiö
On-Off -ilmiöllä tarkoitetaan hyvän ja huonon liikkumiskyvyn äkillistä vaihtelua, jolloin oirekontrolli voi heikentyä äkkiarvaamatta. ON-vaiheeseen liittyy usein tahattomia liikkeitä (dyskinesia) ja OFF-vaiheessa ilmaantuu Parkinson-oireita. Ilmiö ei ole riippuvainen lääkkeen oton ajankohdasta.

Jähmettymisjaksot (freezing)
Jähmettymisjakson aikana liikkuminen äkisti ”jumiutuu” lyhyeksi ajaksi ja tuntuu kuin jalat liimautuisivat lattiaan. Useimmiten tällaista ilmenee kävelyn aloittamisen, paikallaan kääntymisen tai oviaukon kautta kulun yhteydessä.

Hyödyllistä tietoa Parkinsonin taudin kanssa  sopeutumiseen